Bekruipt jou dat gevoel wel eens? Iedere ochtend ga je trouw naar je werk, maar is er die knoop in je maag. Voldoening is ver te zoeken en als een collega vraagt of je iets wilt overnemen heb je de neiging te gillen. “Ik baal van mijn werk!” Wat nu? Blijf je hangen in een baan die je ongelukkig maakt of is het tijd voor…………iets nieuws?! Loopbaancoach Annemieke heeft vijf tips die jou op weg helpen.

Toen je er begon, was het precies wat je zocht: die toffe baan bij die flitsende organisatie. Je voelde je als een vis in het water en was altijd bereid een extra beentje bij te zetten. 

Knagend gevoel
Annemieke komt het vaak tegen in haar praktijk: mensen wie een fantastische baan hadden, maar langzaam werd dat gevoel anders. “Mensen merken aan tal van kleine dingen dat hun werk niet meer zoveel voor ze betekent als eerst,” vertelt Annemieke. “Een onrustig gevoel knaagt aan je, maar je loyaliteit zorgt ervoor dat je je meer dan 100% blijft inzetten. Eigenlijk weet je wel dat een nieuwe baan veel beter voor je zou zijn. Alleen….wat wil je eigenlijk? En hoe doe je dat?” Annemieke heeft vijf tips op weg naar een nieuw begin!

  1.  Neem de rust om tot jezelf te komen

Het klinkt heel cliché en is een schot in open doel. Ik weet het. Toch is dit de eerste tip die ik je mee wil geven. Je bent gespannen, hebt het thuis misschien ook druk. Je staat altijd ‘aan’. Maak dan toch bewust tijd vrij om na te denken en orde in je hoofd te scheppen. Ga naar buiten, zoek een plek op waar je niet wordt afgeleid en maak je hoofd leeg.  Als je rust hebt in je hoofd kun je weer verder kijken en blijf je niet hangen in sombere gevoelens. Je krijgt weer ruimte om open te staan voor nieuwe inspiratie. 

  1. Verlies de moed niet

Een langere termijn van onvrede heeft uitwerking op je gemoed, je omgeving, de mensen om je heen en soms zelfs op je gezondheid. Laat zorgen en twijfels niet de overhand krijgen. Gebeurt dit wel? Laat je niet meeslepen! Praat met mensen die je graag ziet, doe dingen waar je energie van krijgt en spreek je gevoel en behoefte uit bij degenen die het dichtst bij je staan. Hierdoor kweek je begrip in je omgeving en krijg je weer de ruimte van tip 1. 

  1. Ga op ontdekkingstocht

Ga je sociale omgeving eens na. Bedenk bij iedereen die je kent welke baan hij of zij heeft en of het iets voor jou zou kunnen zijn. Ga het gesprek aan met mensen van wie jij denkt: die heeft echt een leuke baan. Vraag waar zij hun voldoening uit halen. Kijk ook eens op vacaturesites als Indeed of er aansprekende vacatures te vinden zijn. Kijk niet naar functie-eisen, maar naar de taken en laat je opleiding en ervaring even los. Waar krijg jij energie van, welke taken zou je met 2 vingers in je neus doen en waar zou jij helemaal voor willen gaan? 

  1. Kom uit je comfortzone en kies!

Iets wat je al jaren doet is bekend en geeft bepaalde zekerheid. Maar soms is dat zó comfortabel dat het saai wordt of de uitdaging is ver te zoeken. Verandering hoort bij loslaten en bij kiezen hoort verliezen. Door te kiezen voor verandering laat je ‘veilige’ dingen als gewoonten, taken, collega´s en zelfs financiën los. Als je kiest verlies je. Dat is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wees je er dus van bewust dat je deze angst moet omzetten naar een keuze om te veranderen. Dat je door je uit te strekken naar nieuwe gebieden daarmee nieuw terrein ontdekt.

Er is altijd een excuus om dingen niet te doen, een verklaring voor het systeem en je gedrag. Een reden om het altijd zo te laten, onder de noemer van de waan van de dag. Maar… zorg voor rust en ruimte, raak de moed niet kwijt, ga op ontdekkingsreis en kies!

  1. Ontdek je wensen en verlangens

Je eigen drijfveren ontdekken is cruciaal. Je kunt je talenten en kwaliteiten kennen, maar dat betekent niet dat de dingen die je goed kunt ook de dingen zijn die je leuk vindt. Als je voor jezelf weet waarom je de dingen doet die je doet en waarom juist op die bepaalde manier, heb je een stabiele basis om voor het maken van keuzes. Dan kom je erachter wat je wensen en verlangens zijn en op welke manier je ze kunt omzetten in een concrete functie of opleiding. Als je graag iets anders wilt maar niet weet hoe of wat, zoek dan de hulp die daarvoor nodig is.

Wat kun je nog meer doen? 

Naast deze tips kun je nog veel meer doen. Ik wil je graag een aanzet geven, zodat jij daarna weer zelf aan zet kunt zijn. Bespaar jezelf tijd en kosten en kijk eens naar mijn aanbod.  Misschien ook iets voor jou?