Blunderen tijdens je sollicitatie: de grootste missers

Solliciteren: iedereen heeft het wel eens gedaan. Voelde jij je ook ongemakkelijk tijdens zo’n gesprek? Schoot je door de zenuwen door je deo heen? Of nog erger….stuurde je in je brief een foto mee van toen je nog een hippe twintiger was? Je voelt het schaamrood al op de kaken komen. In dit soort situaties wil je liever niet belanden.

In gesprekken met mijn cliënten hoor ik vaak terug dat solliciteren voor veel mensen een hele hoge drempel is. Je moet je zelf min of meer blootgeven, veel van je persoonlijkheid laten zien. Daarbij ben je ook nog super gespannen. Vooral als je de baan echt heel graag wilt.

Hoe maak je nu een goede indruk tijdens een sollicitatiegesprek? Het is een vraag waar veel mensen mee zitten, en een vraag die in loopbaansessies vaak aan de orde komt. Onzekerheid zit veel mensen in de weg om ontspannen een gesprek in te gaan. 

Wat zijn nu absolute do´s en dont´s tijdens een sollicitatiegesprek? Ik zet er een aantal voor je op een rijtje:  

 • Met stip op 1: klagen over een vorige werkgever. Doe dat echt niet! Blijf nooit hangen in negatieve ervaringen en vertel vooral waarom je toe bent aan een nieuwe uitdaging. 
 • De onbetwiste nummer 2: een slechte presentatie. Je hebt bijvoorbeeld ongepaste kleding aan voor het gesprek of je hebt een lichaamsgeur bij je. Rook nooit voor een gesprek, poets je tanden en zorg dat je haren gewassen en verzorgd zijn. Neem je spullen niet in een plastic tasje mee, maar doe ze in een mooie tas.
 • Je CV opleuken met kwalificaties en skills die je niet hebt. Dat komt altijd uit!
 • Nooit een foto bij je brief voegen van 10 jaar geleden of waarop je nog 10 kilo lichter was. 
 • Niet te bescheiden zijn over jezelf. Wees gewoon eerlijk in wat je kunt! 
 • Sommige zaken zijn niet relevant in een eerste gesprek. Deel bijvoorbeeld niet gelijk dat je schulden hebt, of problemen hebt met je kinderen. 
 • ,,De telefoon opnemen tijdens een sollicitatiegesprek is een dooddoener. Op je telefoon kijken komt eigenlijk al ongeïnteresseerd over. Zet je telefoon op stil. Het tegenovergestelde heb ik ook meegemaakt, laatst bij een selectiedag. Na anderhalf uur kwam iemand ons onderbreken op zoek naar zijn sollicitant. Zat een deelnemer al die tijd verkeerd, maar was hij te beleefd om er iets van te zeggen.”

En nu een aantal punten waar je juist wel op moet letten:

 • Zorg dat je bereikbaar bent, of in ieder geval een goede voicemail hebt. Een professioneel emailadres is ook belangrijk. Dus niet: tinkerbell@gmail.com, maar pjansen@gmail.com
 • Google jezelf eens. Zorg dat er geen foto´s van jezelf te vinden zijn die je niet wilt dat een ander te zien krijgt. 
 • Wees authentiek en specifiek: de werkgever is op zoek naar de beste plek voor jou. Zo kan juist een goede match worden gemaakt. 
 • Vooral voor de vrouwen: praat meer over successen! Geen enkele kandidaat voldoet aan alle eisen, al zullen mannen eerder zeggen dat ze iets wel kunnen.”
 • Wees duidelijk in je CV. Benoem bijvoorbeeld dat je aan een team van 60 mensen leiding gaf in plaats van “ik heb ervaring met leidinggeven”. 

Samen aan de slag!

Ik hoop dat je met deze tips al zelfverzekerder je (sollicitatie)gesprek in gaat. Heb je hulp nodig om indruk te maken op je gesprekspartner tijdens je sollicitatie? Samen met jou kunnen we je sollicitatiegesprek perfect voorbereiden. We oefenen gesprekstechnieken zodat je vaardiger wordt en je dichter bij jezelf kunt staan. Zit niet bij de pakken neer, pak je kans en neem contact met me op via www.samen-aanzet.nl/contact. We gaan samen aan de slag, zodat jij straks aan zet bent!