Discriminatie bij solliciteren: dat overkomt mij niet?

Je schrijft tientallen sollicitatiebrieven, maar iedere keer volgt een standaard afwijzing. En waarom? Je bent eerlijk over alles, schuwt niet je leeftijd of je buitenlandse achternaam te noemen. Grote kans dat je te maken hebt met discriminatie. En dat komt vaker voor op de werkvloer dan je denkt. Tijd om de alarmbellen te laten rinkelen?

Uit recent onderzoek van Motivaction blijkt dat discriminatie op de werkvloer héél vaak voorkomt. Meer dan de helft van de Nederlanders is ooit gediscrimineerd tijdens het sollicitatieproces, vooral op leeftijd of afkomst. En het overkomt je eerder dan je denkt. 

Discriminerende grappen

Discriminatie komt niet alleen voor in het sollicitatieproces, maar ook op de werkvloer. Veertig procent van de ondervraagden in het onderzoek zegt wel eens een ervaring te hebben gehad met collega’s of een leidinggevende waardoor ze zich gediscrimineerd voelden. Ook worden mensen daarnaast vaak ongewild slachtoffer van discriminerende grappen en opmerkingen die niet door de beugel kunnen. 

Helemaal alleen

Werkenden en werkzoekenden die gediscrimineerd worden, staan vaak alleen. Als sollicitant sta je machteloos. Soms zijn mensen zo wanhopig dat ze dan maar hun achternaam veranderen of hun leeftijd niet meer melden op hun CV. Het is onthutsend dat iemand zich genoodzaakt voelt dit te doen. En het echte probleem ligt niet bij degene die gediscrimineerd wordt, maar in het selectieproces dat hem of haar bij voorbaat al uitsluit. 

Veel onwetendheid

In mijn praktijk kom ik het regelmatig tegen. Iemand met een Hongaarse achternaam die nergens aan de bak komt, maar wel heel goed is in zijn werk. Ook heb ik veel reïntegratie-klanten die niet worden aangenomen omdat ze hun eigen werk niet meer kunnen doen, maar wel 100% geschikt zijn voor een andere baan. Voor dat werk zullen ze niet snel opnieuw ziek worden, toch is daar onwetendheid over en zijn er heel veel vooroordelen bij werkgevers. Deze mensen worden ook nog eens gediscrimineerd bij de afwijzing. Ze krijgen gewoon helemaal geen antwoord op hun sollicitatiebrief of een standaardmail dat ze niet in ‘het profiel’ passen. Het is echt schrijnend. 

De goede richting

Herken jij dit ook als je het leest? Mijn cliënten geef ik altijd mee: geef nooit de moed op en blijf in jezelf geloven! Ik geef je alvast een aantal tips waar je mee aan de slag kunt:

  • Houd de moed erin, geef niet op en solliciteer op een andere manier
  • Solliciteer ‘andersom’: zoek zelf bedrijven op waar je zou willen werken, bel op en vraag bij afdeling HR naar de mogelijkheden
  • Zoek op de ‘verborgen’ vacatures: er zijn veel bedrijven die hun vacatures niet op Indeed plaatsen, maar wel op hun eigen website(s). 
  • Bel voor het solliciteren altijd op om informatie te vragen. Bedenk van tevoren goede vragen en bespreek aan het einde van het gesprek of het reëel is om te solliciteren. Bij een ‘ja’, wordt je bijna altijd op gesprek gevraagd. 

Samen aan de slag!

Ik hoop dat je met deze tips al wat sterker in je schoenen staat als je het (sollicitatie)gesprek in gaat. Heb je daarbij hulp nodig? Samen met jou kan ik je leren hiermee om te gaan. We oefenen gesprekstechnieken zodat je vaardiger wordt en je dichter bij jezelf kunt staan. Zit niet bij de pakken neer, pak je kans en neem contact met me op via www.samen-aanzet.nl/contact. We gaan samen aan de slag, zodat jij straks aan zet bent!