Drijfveren, competenties, talenten: wat zijn die van jou?

In ieder sollicitatie- of functioneringsgesprek komt de vraag wel langs: wat drijft jou, welke kwaliteiten heb je in je? Kun je voldoen aan de competenties? Lastige vragen, want hoe beschrijf je jezelf in een paar rake woorden? Leer hoe je je eigen kracht herkent! 

De termen vliegen je om de oren: drijfveren, kwaliteiten, competenties. Wat zijn het eigenlijk en waarom is het zo belangrijk tegenwoordig? Misschien denk je: ‘Ach, ik doe mijn werk toch goed en ze moeten me maar nemen zoals ik ben. Toch is het handig als je weet waar jouw persoonlijke drijfveren, kwaliteiten en competenties liggen. Je gaat 10 keer makkelijker een gesprek in: of het nu een functioneringsgesprek is in je huidige baan, een sollicitatiegesprek voor een nieuwe baan of een gesprek aan de keukentafel met je levenspartner. Wat houden die drijfveren, kwaliteiten en competenties eigenlijk in?

Drijfveren

Je drijfveren zijn de basis van hoe jij in het leven staat en wat voor persoon je bent. Ze zeggen iets over je motivatie, houding en voorkeur. Hoe meer jij je eigen drijfveren kwijt kan in je werk of privésituatie, hoe beter je je op de juiste plek voelt. Je drijfveren maken ook dat je bepaalde keuzes maakt die bij je passen. Weet je niet wat je drijfveren zijn? Waarschijnlijk vind je het dan ook lastig om keuzes te maken. Dan kies je eerder met je verstand dan uit je hart. Als je je drijfveren kent helpt dat jezelf en anderen beter te kennen en begrijpen. Het werkt als een kompas bij keuze van doelen in je leven, zowel persoonlijk als in je werk. Het vergroot je zelfkennis en helpt je in je persoonlijke en loopbaanontwikkeling.

Kwaliteiten

Een kernkwaliteit is een positieve eigenschap die je hebt en die je kracht en inspiratie geeft. Een mogelijkheid die je kunt inzetten bij alles wat je doet. Zelf denk je al snel dat die kwaliteit, die zo kenmerkend is voor jou, niet zo bijzonder is: ‘Dat kan toch iedereen?

De kwaliteit is zo vanzelfsprekend is voor je, dat je hem niet of nauwelijks opmerkt als een eigen kernkwaliteit. Misschien vind je dat ook anderen die kwaliteit zouden moeten hebben, maar iedereen heeft eigen, andere kernkwaliteiten. Voorbeelden zijn daadkracht, zorgzaamheid, moed, ordelijkheid of inlevingsvermogen. 

Een kernkwaliteit heeft ook een schaduwkant: je kunt je kwaliteit namelijk ook teveel inzetten. Wellicht had je succes door je kwaliteit en ben je doorgegaan met steeds meer van hetzelfde. Op een gegeven moment gaat het succes zich tegen je keren en wordt de doorgeschoten kwaliteit je valkuil. Je kracht wordt juist een zwak punt. Zodra je je hiervan bewust bent kun je er actief mee aan de slag. Dit wordt je uitdaging! Dus iemand die naast ‘zorgzaam zijn’ ook kan ‘loslaten’ – en dus kan overlaten aan de ander – , voorkomt dat hij ‘bemoeizuchtig’ wordt.

Competenties

Een competentie kun je zien als de verwachtingen die een organisatie voor jou als medewerker heeft in de functie die je uitvoert. Iemand kan zich de gevraagde competentie(s) eigen maken door kennis en ervaring. Het ontwikkelen van de competitie gaat sneller en beter als de persoon daar talent voor heeft. Je kunt een competentie vergelijken met een ijsberg. Boven de waterspiegel zie je alleen de top: dat is alles aan je gedrag dat je kunt waarnemen. Onder water zit het grootste deel, de veroorzakers van je gedrag: kennis, vaardigheden, overtuiging, motivatie en intelligentie. Je waarneembare gedrag ontstaat uit de dynamiek van het natuurlijke gedrag (van onder water) en gewenst gedrag vanuit je omgeving.

Laat je kracht zien

Om te werken aan je loopbaan of je sollicitatie is het belangrijk dat je je bewust bent van welke drijfveren en kwaliteiten je hebt. Dat is namelijk precies waar jouw kracht ligt. Met die kracht kun je je onderscheidend maken en de organisatie laten zien waarom juist jij zo geknipt bent voor de functie. Zodra je weet waarvan jouw vuurtje gaat branden, kun je je talenten veel effectiever inzetten. Je herkent jouw valkuilen eerder, en ruilt jouw energielek in voor een echte energieboost. Verdiep je ook altijd in welke competenties de organisatie zelf belangrijk vindt.

Samen aan de slag!
Er zijn geen ellenlange sessies nodig om erachter te komen wie je bent en waar jij warm voor loopt. Het werkt snel en eenvoudig: 

1.   Na aanmelding ontvang je via de e-mail een link en vult de online test in. 

2.   Je ontvangt het resultaat per e-mail, samen met een thuisopdracht

3.   Je bespreekt jouw persoonlijke rapport en de opdracht tijdens een individueel coachgesprek met mij van maximaal 1,5 uur

Ik neem de resultaten met je door en geef je tips over hoe je jouw drijfveren optimaal kunt inzetten. Daarna heb je een ideaal vertrekpunt voor de richting van jouw leven en loopbaanontwikkeling, die precies bij jou past! 

Klik op annemieke@samen-aanzet.nl om je aan te melden, dan gaan we samen aan de slag, zodat jij straks aan zet bent!