‘Ik kan nu niet meer doen alsof’

De drijfverenanalyse bij Samen aan Zet had voor Karin (57) meer impact dan ze had kunnen bedenken. “Er zijn zowel voor mijn werk als persoonlijk kwartjes op zijn plaats gevallen. De sessie bij Annemieke heeft me echt 1000 procent verder geholpen!”

Karin is een enthousiaste zzp’er, pakt klussen als projectleider op en werkt zich een slag in de rondte. Ze heeft een grote sociale kring, staat altijd voor iedereen klaar. Iemand teleurstellen, past niet in haar woordenboek. Ze gaat liever zelf langer door, dan dat ze ‘nee’ tegen iemand moet zeggen. “Ik neem altijd te veel hooi op mijn vork. Deels omdat ik het gewoon leuk vind overal op en in te zitten, maar ook omdat ik mensen niet wil teleurstellen.”

Emoties en gevoelens

In haar werk begon Karin steeds meer tegen zichzelf aan te lopen. “Ik trok me alles te persoonlijk aan en snapte niet van mezelf waarom ik dat deed.” Toen de organisatie waarvoor ze werkte de huisstijl van haar werk-onderdeel wilde wijzigen, was Karin tot op het bot beledigd. Terwijl het niet persoonlijk bedoeld was, was Karin er ondersteboven van. “Er kwam allerlei emoties en gevoelens bij me los. Ik voelde me afgewezen.”

Karin realiseerde zich dat ze zich veel te veel dingen in haar leven persoonlijk aantrok. Ze maakte een afspraak bij Annemieke en samen gingen ze aan de slag met de drijfverenanalyse, om erachter te komen waar al die gevoelens vandaan kwamen. Karin: “Het gesprek heeft meer impact gehad dan ik me had kunnen bedenken. Er zijn zowel zakelijk als persoonlijk kwartjes op zijn plaats gevallen. Het mooie is: ik kan valkuilen nu positief omdraaien.”

Loslaten is moeilijk

De drijfverenanalyse werkt met kleuren. Karin scoorde hoog op de de kleuren geel en groen: ze is ambitieus, doelgericht, maar ook sociaal, communicatief en tactvol. “De analyse klopt voor 1000 procent,” aldus Karin. “Ook de valkuilen herken ik. Ik wil helemaal niet bemoeizuchtig zijn, maar dat ben ik wel. Het is erg moeilijk voor me om dingen te los te laten.”

Tijdens het gesprek kwam Karin erachter waar haar emoties vandaan kwamen. “Doordat ik alles persoonlijk maak, kan ik niet vanaf een afstand naar mijn werk kijken. Zakelijk en persoonlijk haal ik teveel door elkaar, dat moet veranderen.” Annemieke geeft daarbij aan dat een gewoonte afleren 10 weken duurt. Dan ben je zelf en is je omgeving eraan gewend.

Een weg vinden

Veranderen gaat met vallen en opstaan, ervaarde Karin. “Ik wil mensen nooit teleurstellen. Dan neem ik weer een klus aan, terwijl ik  geen tijd heb. Vaak gaat dat ten koste van jezelf. Ik moet een weg vinden waardoor ik dat niet meer doe.”

Karin is hard aan het werk om geautomatiseerde gewoontes te veranderen. “Soms lijkt het makkelijker voor jezelf én voor anderen alles maar bij het oude te laten. Het gesprek met Annemieke brengt me steeds op het rechte spoor. Een stemmetje in me zegt dan ‘Karin, je gaat het écht anders doen, dat brengt je verder!’”

Grote winst
Nu Karin weet wat haar valkuilen zijn, kan ze er actief mee aan de slag. “Wij mensen weten wat we weten, en we weten ook wat we niet weten. Maar – en dat is belangrijk – we weten niet wat we niet weten. Door het gesprek met Annemieke kwam ik erachter wat ik niet wist van mezelf. Nu kan ik nooit meer doen alsof ik niet weet waar ik de fout inga. Dat is zo´n grote winst!”

Wil jij met jezelf aan de slag? Ga samen met Annemieke aan de slag met je drijfveren. Als jij jezelf leert kennen, ben je zélf aan zet! Klik hier voor meer informatie!