‘Loopbaancoach is goud waard!’

Dat de sessie een heel andere uitkomst zou hebben dan ik had gedacht, was de grootste verrassing die loopbaancoach Annemieke voor me in petto had. Ik had het voor mezelf wel duidelijk….dacht ik. Tijdens het gesprek bleek ik toch iets anders in elkaar te zitten. Dat brengt me echt verder! 

Vier jaar geleden begon het te knagen. Ik was net veertig geworden en zat al ruim 20 jaar in het secretariaatswerk. Schrijven en creativiteit hebben me mijn hele leven al aangetrokken. Ik dacht bij mezelf: ‘wil ik dit werk nóg 25 jaar doen?’ Alles in me riep: nee! 

Buiten je comfortzone

Een vacature op de communicatieafdeling van mijn eigen organisatie bracht de ommekeer. Ik solliciteerde intern, werd aangenomen en waagde de sprong. Het heeft me veel goeds gebracht. Maar….ik wil het hier niet bij laten. Ik ontdekte dat het wel heel leuk is buiten je comfortzone. Ik wil er eigenlijk nog wel verder uit. Durf ik dat wel? Is dat wel iets voor mij? Een loopbaansessie leek me nodig. Zo kwam ik terecht bij Samen aan Zet. Dezelfde dag nog ontving ik van loopbaancoach Annemieke van Lieshout een vragenlijst in mijn mailbox. 

De kleur vertelt het verhaal

Na het beantwoorden van de ruim 70 vragen van de drijfveren- & kwaliteitenanalyse volgt de uitslag. In een enneagram zie je welke drijfveren (kleuren) bij jou sterk aanwezig zijn, en welke lager scoren. Een soort persoonlijke SWOT-analyse waarin de sterktes en zwaktes maar ook de kansen en bedreigingen van je persoonlijkheid naar voren komen. De uitslag is de basis voor het loopbaangesprek. Het maakt me nieuwsgierig. Ken ik mezelf? 

Als ik de praktijkruimte van Annemieke binnenstap, voel ik me direct thuis. Na een kop koffie gaan we aan de slag. De negen kleuren van de drijfveren heeft Annemieke in rondjes op tafel liggen. “We gaan kijken welke drijfveer voor jou echt het belangrijkste is,” begint Annemieke. “Leg eerst de kleuren weg waarvan jij denkt dat die echt niet bij jou passen.” Hup, turkoois gaat aan de kant. Oranje, ook niets voor mij. Dat groene kaartje, daar heb ik wat mee. Daar scoorde ik ook lekker hoog mee in de test. Groen staat in dit geval voor: de sociale, iemand die het graag anderen naar de zin maakt. “Waarom leg je die turkooise aan de kant?” is Annemieke’s vraag. “Nou gewoon, daar heb ik niets mee.” “Is dat wel zo, dat jij niets hebt met het profiel van ‘de denker’? Je vertelde dat je graag meer wilt leren, onafhankelijk wilt werken?” Tja, dat is wel zo. En ook dat ik soms ruimte nodig heb om mijn gedachten te ordenen. Ja, doe die turkooise kleur maar weer terug. 

Valkuilen en energizers

Zo komen we er samen achter dat die turkooise kaart – naar mijn eigen verrassing – wel heel goed bij mij past. Leren van mijn werk werkt als energizer. Natuurlijk zijn er ook valkuilen, daar is Annemieke helder in. Flexibiliteit staat bij mij hoog in het vaandel. “Wat is dan je valkuil?” vraagt ze. “Tja, dat ik nogal vaak mijn grenzen oprek.” We bespreken samen hoe ik dit kan vermijden. Het betekent heel concreet: vaker ‘nee’ zeggen. Je tijd beter bewaken betekent meer tijd voor alle leuke turkooise dingen: leren, begrijpen en mezelf verder ontwikkelen.    

Groeien en bloeien

Na deze loopbaansessie begrijp ik mezelf beter. En dat is goud waard! Mijn belangrijkste les: hoe meer je vanuit je drijfveren kunt werken, des te meer groei en bloei je. Wil je weten wat jou beweegt? Ga in gesprek met Annemieke, met haar ben je samen aan zet. Annemieke verstaat haar vak als loopbaancoach uitstekend, ik geef haar een tien met een griffel! Klik  hier  voor meer informatie!  

drijfveren- & kwaliteitenanalyse