Een verhaal uit de praktijk

Nietsvermoedend loopt Vincent (37) het kantoor van zijn manager in voor een kort vraagje. Maar dan komt een onverwachte boodschap: “Je functie komt te vervallen.” Zijn wereld stort in, “Ik ben ontslagen, wat nu?”. 

Al meer dan 10 jaar werkte Vincent voor een flitsend verzekeringskantoor. Begon er als jong broekie, klom op en heeft inmiddels een leuke functie met prima salaris om zijn gezin te onderhouden.

Lukraak solliciteren

Dan komt de boodschap die alles verandert: “Straks heb je geen baan meer.” Vincent schoot in de paniekstand nadat hij ontslagen werd, en ging direct op zoek naar vacatures. Linkedin werd helemaal uitgepluisd. Het viel niet mee. Het was te ver weg of ze vroegen net andere competenties. Vincent: “Ik had werkelijk geen idee hoe solliciteren tegenwoordig gaat. Ook mijn CV was niet op orde.” Het moest allemaal snel-snel, dus hij schreef lukraak op alles wat voorbij kwam. Zonder succes: Vincent werd nergens uitgenodigd voor een gesprek en zijn zelfvertrouwen daalde tot een nulpunt.

Eyeopener

De oplossing kwam onverwacht. Vincent kreeg van zijn werkgever een loopbaantraject aangeboden. “Ik vroeg me af of zo’n coach wel wat voor mij zou kunnen betekenen en had er helemaal geen zin in.” Hij ging toch. Lachend: “Tja, het werd betaald!” De sessies met de loopbaancoach waren een openbaring. “Wel een pijnlijke moet ik zeggen. Ik moest mezelf als persoon omschrijven. Je denkt dat je jezelf wel kent, maar in 3 sessies leerde ik meer over mezelf dan ik had verwacht.” Dat hij heel goed kan analyseren en daardoor heel goed in cijfers is was geen verrassing voor Vincent. “Door opdrachten en een test van mijn coach kwam ik erachter dat ik me liever in de mens verdiep dan steeds met cijfers bezig te zijn. Ik praat makkelijk en kan mensen overtuigen. Dat was echt een eye-opener, ik ben me daar nooit bewust van geweest!”

Vincent ontdekte samen met mij als zijn loopbaancoach veel nieuwe mogelijkheden om zijn talenten te gebruiken. Binnenkort gaat hij aan de slag als vertegenwoordiger bij een groothandel om de hoek!

Samen aan zet

“Veel van mijn cliënten ontdekken tijdens de sessies dat zij weliswaar heel goed zijn in het werk wat ze al jaren doen, maar dat hun echte drijfveren op een ander vlak liggen. Dit werkt levensveranderend! Veranderen van baan zorgt ervoor dat mensen weer fluitend naar hun werk gaan en niet kunnen wachten tot het weer maandag is. Voor mij als coach geeft het zoveel voldoening om hier mijn steentje aan te mogen bijdragen! Zelf heb ik ook geleerd dat je in het leven steeds weer opnieuw kan, mag en moet kiezen. Ontslagen worden kan een start zijn van iets moois. Uithuilen en opnieuw beginnen. Dat je alert moet zijn op wat je zelf nodig hebt om de juiste keuze te maken.

We zijn samen aan zet: na afloop weet jij wie je bent, wat je kunt en waar je energie van krijgt. Bekijk een van mijn diensten of neem geheel vrijblijvend contact met me op via annemieke@samen-aanzet.nl.

*de naam Vincent is gefingeerd